Opgravingen

.

In de buurt van Pitsidia zijn veel interessante locaties op het gebied van archeologie te vinden. De bekendste archeologische vindplaats in de omgeving is Festos/Phaistos, op een kwartiertje rijden. Vlak daarbij ligt Agia Triada. Op ca. een half uur rijden kun je Gortys/Gortyna bezoeken. In het bekende Knossos sta je na een uurtje rijden.

Komos

Bij ‘ons’ Komos strand is een kleine opgraving, die voor het publiek gesloten is. Je kunt van een afstandje wel een aardige indruk krijgen.

Festos/Phaistos

Dit is een uitgebreide opgraving van een Minoïsch paleis, waar nog steeds onderzoek gedaan wordt. Deze locatie is de vindplaats van o.a. de bekende schijf van Phaistos, die in het museum in Heraklion te zien is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Knossos laat deze archeologische site nog veel aan de eigen verbeelding over. Je kunt hier echt ronddwalen in de geschiedenis. Met de ter plaatse beschikbare informatie krijg je een interessant inkijkje in hoe het er vroeger in dit paleis aan toe gegaan moet zijn.

Agia Triada

Als je bij Festos verder de berg op rijdt kom je uit bij Agia Triada. Dit is de opgraving van een kleiner paleis en ook hier worden nog steeds ontdekkingen gedaan. Het unieke uitzicht vanaf deze archeologische site draagt bij aan de bijzondere sfeer. Je kunt een combinatie-entreebewijs kopen voor deze opgraving en die van Phaistos.

Gortys/Gortyna

Als je vanuit Pitsidia voorbij Mires rijdt kom je, vlak voor de oprit naar de nieuwe snelweg, bij Gortys. Dit is een enorm uitgestrekte archeologische site met bezienswaardigheden uit verschillende periodes. Het deel waar je entree voor moet betalen is vrij klein, maar daar zijn dan wel o.a. de wetten van Gortys te bewonderen en de plataan, waaronder Zeus de liefde met Europa zou hebben bedreven. Gortys was de hoofdstad van Kreta in de Romeinse tijd, waardoor ook uit die periode unieke overblijfselen te bewonderen zijn.

Knossos

Vlakbij Heraklion is de grootste archeologische opgraving van Kreta te vinden, Knossos. Deze site kenmerkt zich doordat delen van het paleis weer zijn opgebouwd, zoals archeologen vermoeden dat het eruit moet hebben gezien. Ook van deze opgraving zijn diverse objecten te bewonderen in het archeologisch museum in Heraklion. Het uitgebreide complex is behoorlijk toeristisch, maar eigenlijk ook een ‘must’ om te bekijken als je op Kreta bent.