Wandelen

.

Kreta biedt veel wandelmogelijkheden. Je kunt er heerlijk wandelen door de velden met olijfbomen, door de Griekse dorpen en steden of kiezen voor één van de vele berg- en kloofwandelingen.

Wandelen rondom Pitsidia

Vanuit Pitsidia kun je naar diverse dorpen wandelen. Door de olijf-velden naar Sivas en evt. door naar het leuke kruidenwinkeltje in Kouses. Binnendoor naar het kustplaatsje Kalamaki, het Komos strand of naar Matala.

Wandelen Agio Farango kloof

Vooral in het voorjaar (april en mei) is dit een prachtige wandeling. Niet te moeilijk met aan weerszijden mooie rotspartijen en vele bloeiende oleanders. Je komt langs een oud kerkje en de wandeling eindigt bij een prachtig strand waar je prima een frisse duik kunt nemen. Ca. 4,5 km. heen en 4,5 km. terug. Goed te combineren met een bezoek aan het  Odigitria klooster.

Rouvas bergwandeling

Deze route is voor geoefende wandelaars. Je kunt starten bij het Votomos meer (forellen) in het bergplaatsje Zaros. Vandaar loopt er een wandelpad naar het klooster van Agios Nikolaos. Hier vandaan loop je door de kloof en het Rouvas-bos naar het kerkje Agios Ioannis (picknick plaats). Een prachtige natuur en mooie uitzichten. Van hier kun je weer terug of nog verder wandelen.

Wandelen Imbros kloof

Dit is een vrij makkelijke wandeling. De kloof (ca. 8 km.) loopt tussen de dorpen Imbros en Komitades aan de zuidkust. Je kunt zowel boven als beneden starten en je later terug laten brengen door een taxi (of heen en weer lopen). Het smalste stuk is waar de kloof slechts 2 meter breed is. Onderweg kom je mooie natuur en prachtige uitzichten tegen. Je kunt met eigen vervoer of een excursie boeken naar deze kloof.

Wandelen Samaria kloof

De grootste en bekendste kloof op Kreta is de Samaria kloof in het zuidwestelijke deel van Kreta. Dit is een pittige maar prachtige wandeling van ruim 16 km. Je begint in het bergdorp Omalos en na een afdaling van 1200 m. begint de wandeling. Het is heel afwisselend en de hoge rotswanden op slecht 4 meter van elkaar zijn indrukwekkend. Het laatste stuk naar de kust is saai. Eenmaal aangekomen in Agia Roumelia wordt je per boot naar Chora Sfakion of Paleochora gebracht. Het is handig om deze tocht georganiseerd te doen.